piątek, 9 listopada 2012

Piątek - kulinarnie

Podzielę się z Wami przepysznym przepisem na babeczki:

Babeczki z czarnymi porzeczkami i kremem jogurtowym

składniki na krem:
  • 660g jogurtu greckiego*
  • 75g białej czekolady
  • 1-2 łyżeczki jasnego miodu
składniki na ciasto (12 sztuk):
  • 2 jajka
  • 2 żółtka 
  • 75g cukru
  • 165g czekolady białej, posiekanej
  • 65g masła
  • 115g jogurtu naturalnego
  • 115g mąki pszennej
  • 75g mielonych migdałów
  • po dużej szczypcie (po ok. 1/8 łyżeczki) soli, sody i proszku do pieczenia
oraz:
  • 12 łyżeczek konfitur z czarnych porzeczek
  • 12 łyżeczek czarnych porzeczek, świeżych
  • listki melisy
24h przed planowanym przygotowaniem kremu jogurt przekładamy na sitko wyłożone cienką gazą. Zawieszamy nad miską/garnkiem, wkładamy do lodówki - można kilka razy zamieszać w czasie odciekania jogurtu. Przed przygotowaniem kremu pozostawiamy go na ok. 30 minut by ocieplił się do temp. pokojowej.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 15-17 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je porzeczkowymi konfiturami.
Ocieplony jogurt wymieszać z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i miodem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na wierzch babeczek**. Na środek wysypać po łyżeczce owoców, przyozdobić listkiem melisy.
Buon Appetito! :)
*użyłam firmy Zott. Asia pisze, że równie dobrze sprawdzają się Maluta, Candia, a słabiej Bakoma i Mlekovita
**kremu nakładałam dość hojnie i zabrakło mi go na 2 babeczki ;)






A tutaj przepiękne aktualne inspiracje babeczkowe:






Pozdrawiam
Agata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz